Lattercoaching – hvad er det?

 

Lattercoaching

Lattercoaching er et begreb opfundet af Annette Goodheart, der har mere end 35 års erfaring som coach og terapeut.

Ifølge Annette Goodheart er latter ikke bare for sjov, men nærmere en måde at komme af med indre spændinger. Det vil sige at vi griner for at komme af med stress.

Det er selvfølgeligt også sjovt at grine, men lattercoachen siger altså at det er sekundært.

Lattercoaching ved Annette Goodheart

Annette Goodheart siger at man kan grine af alt, men nogle gange skal man lige vente lidt inden man kan grine – specielt når der er tale om tragiske eller angstfyldte begivenheder.

Lattercoaching øger humøret

Lattercoachen hjælpe med at stille de rigtige spørgsmål, og personen der bliver coachet får på et tidspunkt stillet spørgsmålet “Kan du grine af det?” Eller måske siger coachen: “kan du med en sætning beskrive dit problem, og så tilføje et “ti hi” eller “ha ha” til sidst i sætningen.”

Hvis coachen har gjort sit arbejde godt nok, så er der sjældent problemer med at følge rådet. Og når først man har grinet lidt af sit problem, så letter spændingen, og man kan se på det med andre øjne.

Faktisk virker det overordentligt simpelt, og nogle kan derfor tro at der er tale om fis og ballade, og ikke “rigtig” terapi.

Lattercoaching – støttet af videnskab

Ikke desto mindre, så er det videnskabeligt bevist at latteren har potentiale til at løsne spændinger og reducere stress. Det gælder i op mod 70% af alle tilfælde der indlægges på hospitaler, og går til terapi.

Traditionel (samtale)terapi derimod har en noget lavere succesrate.

Det er bemærkelsesværdigt at når vi lader kroppen tale i stedet for hovedet, så opnår vi balance i krop og sind meget hurtigere, og det holder sig sådan i meget længere tid.

Ejvind fik vundet vores tillid hurtigt. Og på en yderst behagelig facon formåede han at tryllebinde os med hans fortællinger om latterens mirakler.

Vi havde en god griner og resten af dagen var vores humør i top og vores mavemuskler godt ømme! Alt i alt en barrierebrydende, sjov og yderst positiv oplevelse”
Mette, Næstved

“Fredag eftermiddag skulle vores passagerer i bussen muntres op inden weekenden, og derfor havde vi indsat en lattercoach i bussen. Vi havde givet Lene, som var vores lattercoach, en hård opgave. For – udover at se sød ud og smile til kameraet – skulle hun holde gejsten oppe i de i alt 10 busser, som vi besøgte på vores latterdag i bussen. En opgave som Lene mestrede til fulde. Og det var således en fornøjelse at grine med Lene i bussen, hvilket vores passagerer også tydeligt gav udtryk for efterfølgende.”
Nordjyllands Trafikselskab

Lattercoaching i TV

Latter om morgenen reducerer stress hos kokke på Søllerød Kro ifølge en undersøgelse vist på TV2.

I programmet “Praxis på TV2” blev det gennemgået hvordan bare en uge med fokus på latter og sjov kunne afhjælpe stressadfærd.

Resultaterne blev bekræftet af en læge.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar